Bundi fater

Képesek vagyunk-e belenézni a tükörbe, és józanul értékelni? Ha lehetséges, akkor megpróbálkozom...

Friss topikok

  • Villy: Azért Esztergomban tavasszal se volt olyan sima a győzelem, a Dunántúlon 5 helyen volt második for... (2010.10.05. 13:39) Egy korszak vége? Kiütötte riválisait a Fidesz
  • Attila64: 2 közvéleménykutatási 'tapasztalatom'volt a közelmúltban. 1. Automatán hívott az Antall J. alapít... (2010.01.21. 18:20) Medián január
  • mandarinrece: Eközben Horváth Csaba szerint a BKV sikersztori és minden problémát megoldottak. www.youtube.com... (2010.01.06. 20:12) BKV
  • arvisura: Megbillent a taplók sora? Pöszejakab a Rákosi éra módszereivel támadt rá a magyarságra. Egy károko... (2009.12.02. 22:26) Draskovics
  • : Az LMP ismertsége még mindig csak 50% körüli, remélhetőleg tavaszig ez még tud emelkedni. Ha tud o... (2009.11.24. 08:31) Csorna és Józsefváros után

2013.09.21. 11:40 tükörjáték

Baja előtt

Egy tipikusan billegőnek számító körzetben tartanak választást vasárnap Baján, mivel a körzetben mindig az diadalmaskodott, aki országosan is nyert. A voksoláson ismételten együtt indul Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy, de a Jobbik és az LMP is megpróbál minél jobb eredményt elérni a jövő évi választások előtt.

Újabb tízezer főnél népesebb településen tartanak időközi választást vasárnap, amelynek a jelentősége a 2014-es országgyűlési választások közeledtével egyre nagyobb. Baján a kampányban Orbán Viktor miniszterelnök, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is beszállt. A dél-alföldi város 3-as körzetben a korábbi kormánypárti képviselő halála miatt kellett kiírni új voksolást. 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltje 58,9, az MSZP 22,75, míg egy független aspiráns 18,36 százalékot ért el.

A mostani választáson Kovács Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje mellett ismételten összeállt a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-koalíció, valamint egy LMP-s és egy jobbikos jelölt is megpróbálja megszerezni a mandátumot. Baján egyébként 2012. október 28–án már tartottak egy időközi választást. Akkor a Fidesz-KDNP 46, az MSZP 29 százalékot ért el akkor, így a városban akkor sem változtak az arányok, maradt a stabil jobbközép többség. Ez most sincs veszélyben, de a korábbi szavazóköri adatok alapján érdemes megnézni, hogy milyenek is az esélyek a 3–as választókerületben.

A 2010-es megyei közgyűlési választáson a Fidesz-KDNP 62,32, az MSZP 19,91, az LMP 9,9, míg a Jobbik 7,87 százalékot ért el. Mivel a kormánypártok akkor a támogatottsági csúcsukon voltak, így ekkora fölények egyáltalán nem számított meglepetésnek. Az LMP akkori jó szereplése most azt vetíti előre, hogy könnyedén átléphetik az 5 százalékot, míg a Jobbik számára az lenne az előrelépés, ha nem az utolsó helyen végeznének.

A három évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP 57,18, míg az MSZP 20,54 százalékot ért el, ami mindkét alakulat esetében jobb eredmény volt, mint az országos átlaguk. A Jobbik és az LMP pedig azalatt szerepelt, az MDF ebben a választókerületben sem tudott jó eredményt elérni, míg a Civil Mozgalom itt meghaladta az egy százalékos támogatottságot, amivel országos átlaga fölött szerepelt.

A 2006-os országgyűlési választáson a bajai választókerületben a listás választást a Fidesz-KDNP nyerte, de az általunk vizsgált választókerületben az MSZP győzött. A szocialisták akkor 44,35, míg a Fidesz 43,95 százalékot ért el, a balliberálisok erejét jól mutatta, hogy az SZDSZ 4,24 százalékot összesített, így az akkori kormánykoalíció közel 50 százalékot ért el. Az MSZP egyébként 2006-ban két szavazókörben is 50 százalék fölötti támogatottságnak örvendett.

2002-ben a Fidesz-MDF lista 44,49, az MSZP 40,81, az SZDSZ 4,69 százalékot ért el, így bár a jobbközép végzett az élen, de ha összeadjuk a balliberális pártok támogatottságát, akkor a jobbközép erők már kisebbségben voltak. Egyébként Baján akkor is vereséget szenvedett az MSZP-SZDSZ, azonban ebben a választókerületben mégis a szavazók relatív többsége mellettük állt.

Az elmúlt évek választásai egyértelműen azt mutatják, hogy a körzet erőteljesen billegőnek tekinthető, ráadásul a bajai tendenciákkal is szembe megy. Amikor a Fidesz-KDNP győzött egy országos választáson, akkor ebben a választókerületben is többséget szereztek a jobbközép pártok. Azokban az években, amikor országos az MSZP-SZDSZ fölényét láthattuk, akkor a bajai 3-as körzet szavazóköreiben is a balliberálisok diadalmaskodtak. Mindezek alapján lehetetlenség jósolni a hétvégi eredményeket illetően, de egy baloldali győzelem azt mutatná, hogy országosan is jó esélyük lenne a sikerre, míg a Fidesz-KDNP sikere a jobbközép számára lenne iránymutató.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bundifater.blog.hu/api/trackback/id/tr285527055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása