Bundi fater

Képesek vagyunk-e belenézni a tükörbe, és józanul értékelni? Ha lehetséges, akkor megpróbálkozom...

Friss topikok

  • Villy: Azért Esztergomban tavasszal se volt olyan sima a győzelem, a Dunántúlon 5 helyen volt második for... (2010.10.05. 13:39) Egy korszak vége? Kiütötte riválisait a Fidesz
  • Attila64: 2 közvéleménykutatási 'tapasztalatom'volt a közelmúltban. 1. Automatán hívott az Antall J. alapít... (2010.01.21. 18:20) Medián január
  • mandarinrece: Eközben Horváth Csaba szerint a BKV sikersztori és minden problémát megoldottak. www.youtube.com... (2010.01.06. 20:12) BKV
  • arvisura: Megbillent a taplók sora? Pöszejakab a Rákosi éra módszereivel támadt rá a magyarságra. Egy károko... (2009.12.02. 22:26) Draskovics
  • : Az LMP ismertsége még mindig csak 50% körüli, remélhetőleg tavaszig ez még tud emelkedni. Ha tud o... (2009.11.24. 08:31) Csorna és Józsefváros után

2010.09.30. 11:18 tükörjáték

Lesz-e meglepetés?

Két nap múlva véget ér az önkormányzati választás kampánya, majd megkezdődik a voksolás és már a részvételi adatokból levonhatunk következtetéseket, de igazából majd csak az eredmények beérkezésekor válik majd mindenki előtt világossá, hogy a mostani kormány mekkora támogatottságot érzehet maga mögött és merre fordul majd a magyar politika a következő években.

A mostani kampány hasonlóan az országgyűlési voksolás előtti időszakhoz nem hozott különösebben felfokozott hangulatot. A kampány hetei alatt nem történtek meglepő bejelentések, így az erőviszonyok sem változtak. Az október 3-i választást sokan teljesen lefutottnak tekintik, a Fidesz az összes felmérés szerint olyan fölénnyel vezet, hogy esetleg csak egy-két kerületben és egy-két megyei jogú városban veszíthet. Az MSZP, a Jobbik és az LMP semmilyen olyan témát nem tudott bedobni, amellyel fölhívta volna magára a figyelmet és esetlegesen a szavazók nagy tömegeit tudta volna maga mögé állítani. Alapvetően unalmas és egyhangú kampányon vagyunk túl, bár két nap még hátravan, de vélhetően a pártok nem lesznek képesek olyan súlyú ügyet fölkarolni, amelynek alapján jelentősen változtatnának a jelenlegi megítélésükön.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mégis a politika iránt érdeklődő emberben fölmerül, hogy a teljesen egyező felmérések ellenére valamilyen meglepetést szimatoljon. Magyarországon 1990 óta nem volt olyan választás, amelyen valamilyen meglepetés ne történjen. A közelmúltból érdemes kiemelni, hogy a 2006-os országgyűlési megmérettetésen a meglepetés az MDF bejutása volt, a 2009-es EP-választáson a Jobbik áttörése, az idei parlamenti választáson pedig az LMP nagyon jó  szereplése. Érdemes fölhívni arra a figyelmet, hogy az elmúlt években az MSZP-t a közvélemény-kutatók mindig alulmérték és pár százalékkal mindig több volt a szocialisták támogatottsága, mint az utolsó héten közölt számok. Budapesten és a megyei jogú városokban még biztosan van annyi rejtőzködő szavazója az MSZP-nek, amelyek vasárnap meg fognak jelenni és javítani fogják az ellenzéki párt számait, de a legnagyobb kérdés, hogy ez mire lesz elég.

A Jobbik és az LMP az elmúlt időszakban jól láthatóan lejtőre került, ezért az ő esetükben a meglepetés az lenne, ha sikerülne erre rácáfolniuk. A Jobbiknak ez lényegesen könnyebb lesz, mivel rengeteg településen lehet majd rájuk voksolni, míg az LMP-re ez az álítás már nem igaz. A Jobbik számára a nagy meglepetés az MSZP megelőzése lenne, míg az LMP számára egy a tavaszinál sokkal jobb fővárosi szereplés lenne a nagy áttörés.

A Fidesz számára a legnagyobb pozitív meglepetés az összes megyei jogú város és a fővárosi kerületek megszerzése lenne. A kormánypárt számára minden a tavaszi eredménynél rosszabb szereplés már a negatív meglepetés kategóriája lenne.

Október 3-a után egy új korszak kezdődik a magyar politikában, mivel lezárul egy 2002 óta  tartó hosszú választási időszak és vélhetően csak 2014 tavaszán járulunk majd ismételten a szavazóurnák elé. A vasárnapi szereplés mindegyik párt számára egy hosszú ideig meghatározó keretet fog kijelölni és az abból való esetleges kitörés fogja jellemzni a következő évek politikai küzdelmeit.

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://bundifater.blog.hu/api/trackback/id/tr632334215

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kábító pártok 2010.09.30. 14:56:13

Ezeket a rendszerkritikus kalózplakátokat egy buszmegállóra kiragasztva lőttem. Az üzenet könnyen dekódolható: bárkit választasz, csak kábítást kapsz cserébe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása